Ingerencja organów nadzoru budowlanego w zabytki typu ruiny historyczne - Zwolak, Sławomir (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Niniejsze opracowanie stanowi próbę określenia zakresu możliwej ingerencji organów nadzoru budowlanego w stan obiektów zabytkowych w formie ruin. Ustawodawca nakładając na organy nadzoru budowlanego obowiązek zapewnienia przestrzegania przepisów dotyczących właściwego utrzymania i użytkowania obiektów budowlanych, wyposażył te organy w instrumenty pozwalające wpływać na stan techniczny obiektu. Główną i najważniejszą przesłanką, jaką powinny się kierować organy nadzoru budowlanego, odnośnie do wszystkich obiektów zliczonych do zabytków jest kwestia bezpieczeństwa publicznego.