Geneza nieleczniczych środków zabezpieczających w polskim prawie karnym. Część 2: Kodyfikacja - Ciepły, Filip (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
W drugiej części artykułu autor opisuje prace związane z wprowadzeniem instytucji nieleczniczych środków zabezpieczających do kodeksu karnego z 1932 r. Rozważania koncentrują się na poglądach twórców tego kodeksu, pracach Komisji Kodyfikacyjnej, treści uchwalonych przepisów, praktyce funkcjonowania i doktrynalnej krytyce nieleczniczych środków zabezpieczających w postaci umieszczenia w domu pracy przymusowej i umieszczenia w zakładzie dla niepoprawnych.