Family law of the Piast Poland - analysis of the sources - Lis, Artur (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Źródłem poznania dawnego prawa Polski piastowskiej są przede wszystkim Księga henrykowska i Księga elbląska. Pierwsza nie jest spisem prawa, lecz daje opis jego funkcjonowania, prócz dokładnego przedstawienia rozwoju majątku klasztornego, przekazuje informacje o ówczesnym prawie do ziemi poszczególnych grup jej dzierżycieli. Z kolei Najstarszy Zwód Prawa Polskiego tzw. Księga elbląska - jest spisem prywatnym dokonanym przez nieznanego pisarza. Księga elbląska rejestruje zespół norm, którego nie stworzył autor zwodu, lecz spisał prawo zwyczajowe istniejące w ziemi chełmińskiej przed przybyciem Krzyżaków. W obydwu analizowanych źródłach występuje określenie „ius Polonicum”. Prawo to w obu źródłach odróżnia się wyraźnie od prawa niemieckiego. Kronika polska Galla Anonima oraz Kronika polska Wincentego Kadłubka (przełom XII i XIII wieku) to z kolei źródła narracyjne ukazujące między innymi średniowieczny schemat życia rodzinnego. Dzieła te mają cechy moralizatorskie i odnoszą się głównie do płaszczyzny życia rodziny monarszej. Źródła narracyjne dotyczą prawnych uwarunkowań funkcjonowania elit władzy, z kolei źródła jurydyczne dotyczą już spraw szerszych społecznie.