Prognozowanie na podstawie praw funkcjonowania systemu. Prognozowanie procesów opisujących działanie systemu w przypadku strukturalnego procesu dostawy produktu - Borowska, Maria (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2014)
Praca jest kontynuacją badań, których wyniki przedstawiono w artykułach [1], [2], [3]. Wykorzystując wyprowadzone relacje dla prawdopodobieństw warunkowych stanu górnego oraz zaprezentowany opis probabilistyczny działania badanego systemu podano konstrukcje predykatorów procesów charakteryzujących funkcjonowanie tego systemu. Konstrukcje te dają możliwość badania zmian wartości prognoz w zależności od zmian wartości parametrów systemu.