Nadzór budowlany w okresie przekształceń ustrojowych - Zwolak, Sławomir (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Przedmiotem niniejszego opracowania jest ukazanie instytucji nadzoru budowlanego z perspektywy dokonanych zmian ustrojowych w Polsce. Na przestrzeni całego okresu przekształceń ustrojowych, nadzór budowlany podlegał różnym przeobrażeniom organizacyjnym w zależności od przeprowadzanych reform w sferze administracji publicznej. Model nadzoru budowlanego wypracowany na podstawie ustawy Prawo budowlane z 1994 r. nie był w pełni ostateczny. Dopiero późniejsze zmiany normatywne, związane z uchwalaniem nowych ustaw, a przede wszystkim z wprowadzeniem reformy samorządowej, miały charakter ewolucyjny i doprowadziły do ukształtowania się współczesnego nadzoru budowlanego.