Dochody osób małoletnich w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych - Nieczepa, Ola (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Opodatkowanie dochodów osób małoletnich budzi pewne problemy praktyczne. Wątpliwości wiążą się z kwalifikacją stanów faktycznych podlegających opodatkowaniu. Szczególnie wyraźnie dotyczy to skutków zdarzeń podatkowych, które na gruncie prawa cywilnego nie są (w pełni) skuteczne. Na uwagę zasługują też uregulowania dotyczące przeznaczania „czystego dochodu” z majątku dziecka. Przedmiot opracowania został ograniczony do osoby małoletniej osiągającej dochód w obszarze obrotu majątkowego.