Opozycja wobec postępowania mandatowego - Gil, Damian (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Autor prezentuje problematykę opozycji (quasi-sprzeciwu) wobec postępowania mandatowego w sprawach o wykroczenia i wykroczenia skarbowe. Artykuł porusza problematykę sytuacji procesowej uczestników postępowania w sprawach o wykroczenia, modelu tego postępowania oraz różne aspekty „korzystania” z uprawnień mandatowych. Rozważania obejmują ocenę dotychczasowych rozwiązań i zawierają wnioski de lege ferenda.