Civil liability of public administration for unlawful conduct or omission or causing personal injury in Polish law - Południak, Katarzyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Niniejsze opracowanie ma na celu zaprezentowanie podstawowych kwestii związanych z odpowiedzialnością administracji publicznej w ujęciu cywilnoprawnym – odpowiedzialność władzy publicznej za działania lub zaniechania powodujące szkodę. Wskazane zostały podstawy prawne odpowiedzialności władzy publicznej, a także zakres przedmiotowy i podmiotowy zastosowania przedmiotowych norm. Podjęta została także szkicowa analiza współczesnych tendencji orzeczniczych i dorobku doktryny na gruncie polskim. Powyższe stanowiło podstawę do oceny, czy obecny kształt regulacji pozwala na skuteczne dochodzenie naprawienia szkody powstałej wskutek działania lub zaniechania organu niezgodnego z prawem lub/i prowadzącego do powstania szkody oraz na dokonanie wstępnej weryfikacji zgodności polskich tendencji orzeczniczych ze standardami europejskimi.