Matter and Form of Social Life. The Importance of the Idea of Social Monism in the Philosophy of Law by Rudolf Stammler - Pikuła, Łukasz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Artykuł powyższy stanowi zmieniony fragment jednego z podrozdziałów rozprawy doktorskiej zatytułowanej „Idea prawa słusznego i jej znaczenie w myśli filozoficznopranej Rudolfa Stammlera”, obronionej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II w dniu 13.04. 2010 roku. Celem publikacji jest ukazanie głośnej pod koniec XIX stulecia idei monizmu socjalnego w kontekście twórczości naukowej wybitnego przedstawiciela tzw. Marburger Schule, profesora Rudolfa Stammlera.