Criminalistics in law enforcement: possibilities, nowaday realities and problems - Bereskyj, Yaroslav; Kaluzhnа Oksana; Luchakivska, Ivanna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
W artykule analizuje się współczesne możliwości, stan, tendencje i problemy wykorzystania kryminalistyki w innych, oprócz sądownictwa karnego, zakresach stosowania prawa. Uzasadnia się, że w odpowiedzi na wysiłek niektórych prawników ograniczyć rolę kryminalistyki w edukacji i praktyce prawnej, a koniecznym jest reagować dynamicznością, elastycznością i przemianą podejścia dydaktycznego przy jej wykładaniu, żeby aktywnie ujawniać, demonstrować, propagować jej możliwości w dowolnym zakresie stosowania prawa.