Spółka komandytowa, czy nadal korzystna dla przedsiębiorców? - Rybak, Sandra (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
W ubiegłym roku bardzo głośno było o planach objęcia spółki komandytowe i komandytowo – akcyjnej podatkiem dochodowych od osób prawnych. Finalnie jednak nowelizacja ustawy podatkowej oszczędziła spółkę komandytową od opodatkowanie jej podatkiem dochodowym. Dużym zaskoczeniem jest, że pomimo planów Ministerstwa Finansów, spółki komandytowe nie straciły na popularności. Według danych Głównego Urzędu Statycznego w dniu 31 grudnia 2013 roku było w Polsce zarejestrowanych 12.658 spółek komandytowych, co oznacza, że przyrost wyniósł 20,6% w porównaniu do roku poprzedniego. Wynik jest mniejszy niż w latach poprzednich, jednak nadal zaskakująco wysoki biorąc pod uwagę niekorzystne dla nich projekty Ministerstwa Finansów, które były w tle w tym czasie. Śmiało można zatem stwierdzić, że polscy przedsiębiorcy docenili również inne (poza jednokrotnym opodatkowanie) zalety spółki komandytowej. Spróbuję zatem odpowiedzieć na pytanie na czym polega indywidualność spółki komandytowej? Zastanowię się również nad kwestią czy można przekształcać istniejące formy prawne prowadzenia działalności gospodarczej w spółkę komandytową i jakie przemawiają za tym korzyści.