Rola i pozycja menedżera w przedsiębiorstwie - Jaros, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
W pracy przedstawiono podstawę funkcjonowania menedżera w firmie, jego pozycję w hierarchii społecznej oraz portret polskiego menedżera, który powstał na podstawie badań . Ponad to omówiono jego wysoką pensję, która wprowadza znaczące nierówności społeczne. Następnie przedstawiono kompetencje dobrego menedżera, które weszły w życie aby przyspieszyć realizację celów firmy. Ich szczegółowa analiza określa rolę kierownika i wskazówki do efektywnej pracy. Sukces firmy w dużej mierze zależy od kierownika, który musi dysponować firmą w taki sposób, aby zapewnić byt sobie i samej firmie. Jednak nie można zapominać o pracownikach, którzy są wykonawcami jego pomysłów i to od nich wiele zależy. Kierownik powinien pamiętać, że firma opiera się na wiedzy, kapitale ludzkim a co za tym idzie ma większe szanse rozwoju i przetrwania, ponieważ wiedzę i umiejętności pracowników nie jest w stanie zniszczyć nawet kryzys gospodarczy. Dlatego też inwestowanie w kapitał ludzki jest inwestycją bezpieczną i długoterminową.