Współwłasność małżeńska lokalu a głosowanie na zebraniu ogółu właścicieli lokali - Wolak, Grzegorz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
W artykule omówiona została omówiona problematyka głosowania na zebraniu ogółu właścicieli lokali przez małżonków pozo- stających w ustroju wspólności majątkowej małżeńskiej i będących współwłaścicielami lokalu. Wspólność ustawowa jest wciąż dominującym ustrojem majątkowym między małżonkami. Jeżeli lokal, na zasadzie wyjątku od zasady superficies solo cedit, stanowi przed- miot współwłasności (niezależnie od jej rodzaju), to każdy ze współwłaścicieli lokalu jest zarazem współwłaścicielem nieruchomości wspólnej (art. 3 u.w.l.) i w ten sposób członkiem wspólnoty mieszkaniowej. Każdy z członków wspólnoty jest uprawniony do brania udziału w zebraniu właścicieli lokali. Współwłasność lokalu może rodzić pewne wątpliwości, jeśli chodzi o sposób podejmowania uchwał przez zebranie właścicieli, którego członkami są współwłaściciele, w tym małżonkowie.