Trybunał Konstytucyjny a polityka - Zwolak, Sławomir (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Cel artykułu ma jedynie charakter przyczynkowy, ukazując Trybunał Konstytucyjny na tle polityki. W szczególności w okresie transformacji ustrojowej, rola Trybunału Konstytucyjnego daleko wykraczała poza ramy ukształtowane w demokracji. Trybunał Konstytucyjny stał się nie tylko strażnikiem, ale często twórczym interpretatorem przepisów konstytucyjnych. Trybunał Konstytucyjny w swojej działalności uzyskał wysoki autorytet, a jednym z ważnych powodów była jego pluralistyczność pod względem politycznym, co istotnie wpływało na jego niezależność.