Several remarks on taxpayer’s rights, their importance and protection - Krajewska, Aleksandra (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2016)
Artykuł poświęcony jest tematyce praw podatnika. Wybrane zagadnienia zaprezentowano w następującym układzie. W pierwszej kolejności sformułowano definicję podatku oraz praw przysługujących podatnikom, wskazując również na klasyfikację tych praw. Uwaga została zwrócona na określone standardy w zakresie ochrony praw podatników. Zwięzłej analizie poddane zostały zawarte w polskiej Konstytucji oraz Ordynacji podatkowej mechanizmy zapewniające ochronę podatników. Następnie, opisane zostały najbardziej niepokojące naruszenia praw podatnika w Polsce. Artykuł wieńczy wskazanie szeregu postulatów i pomysłów mających na celu wzmocnienie praw podatnika oraz zapobieganie nadużyciom w tym zakresie.