Kierunki modyfikacji istniejących rozwiązań w systemie poboru podatków - Furman, Łukasz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2016)
Artykuł porusza ważną tematykę związaną z systemem podatkowym. Obecnie funkcjonujący system w Polsce jest bardzo rozbudowany zarówno pod względem ilości podatków, jak również rozproszenia aparatu skarbowego. Na łamach artykułu podjęto próbę wskazania kierunków zmian treści i konstrukcji systemu poboru, adekwatnego do współczesnych polskich uwarunkowań gospodarczych, który zdaniem autora przyczyniłby się wzrostu i rozwoju gospodarczego.