Wpływ lockdownu na rozwój energetyki prosumenckiej i zapotrzebowanie na energię elektryczną w gospodarstwie domowym - Czupińska, Katarzyna; Chodorowska, Dorota (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2023)
W artykule przedstawiono wpływ pandemii na zapotrzebowanie energii elektrycznej dla typowego polskiego gospodarstwa jednorodzinnego. W tym celu posłużono się metodą studium indywidualnego przypadku. Materiały pobrane zostały z indywidualnego konta PGE eBOK oraz aplikacji do fotowoltaiki Solis Home. Analiza porównawcza zapotrzebowania na energię elektryczną obejmowała dwa okresy: 20–31 marca 2020 r., czyli okres pierwszego lockdownu, oraz 20–31 marca 2021 r. W 2021 r. zaobserwowano znaczne obniżenie się zapotrzebowania w stosunku do tego samego okresu z roku poprzedniego. W prezentowanej pracy przedstawiono również strukturę produkcji energii elektrycznej w Polsce oraz wpływ pandemii na rozwój energetyki prosumenckiej, w szczególności na fotowoltaikę.