The ICT–Economic Growth Nexus: Revisiting the Impact of the Internet on GDP - Sojka, Oliwia; Pietrucha, Jacek (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2024)
Intensywny rozwój technologii informacyjno-komunikacyjnych (ICT) w ostatnich dziesięcioleciach zaowocował licznymi badaniami oceniającymi związek pomiędzy ICT a wzrostem gospodarczym. Początkowe wątpliwości co do znaczenia Internetu dla wzrostu gospodarczego zostały ostatnio zastąpione wnioskami potwierdzającymi pozytywne znaczenie tej rewolucji technologicznej. Jednak pomimo licznych badań prowadzonych w ostatnich latach, uzyskane wyniki nie pozwalają na osiągnięcie konsensusu, szczególnie w zakresie wpływu poszczególnych technologii ICT. W artykule zbadano związek pomiędzy korzystaniem z Internetu a wzrostem gospodarczym. Szacunek opiera się na szerokiej grupie gospodarek (88 krajów) od 2006 do 2020 r. z wykorzystaniem danych z bazy Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego. Wyniki sugerują istotną statystycznie zależność pomiędzy korzystaniem z Internetu a wzrostem PKB.