Dwudziestolecie Polski w strukturach Unii Europejskiej – kluczowe zmiany na polskim rynku pracy - Papka, Karol (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2024)
Trudna sytuacja panująca na polskim rynku pracy wpłynęła na masową migrację Polaków do państw europejskich. Przystąpienie Polski do struktur Unii Europejskiej w połączeniu z liberalizacją przepisów dotyczących przepływu obywateli i kapitału w okresie pierwszej dekady znacząco przyspieszyła proces migracji w celach zarobkowych. Powyższe stwierdzenie potwierdzają wysokie kwoty środków transferowanych z zagranicy do Polski. Dodatkowym czynnikiem, który wpłynął na pobudzenie zjawiska migracji w celach zarobkowych, było otwarcie rynku pracy na polskich migrantów przez państwa sąsiadujące – szczególnie Niemcy. Wówczas (2013 r.) struktura przepływów finansowych uległa znaczącej zmianie, gdyż to państwo niemieckie stało się krajem, z którego każdego roku do dziś napływają najwyższe wartości środków finansowych. Niemiecki rynek pracy na początku XXI w. borykał się z wysokim bezrobociem oraz systematycznym odpływem kapitału. Przyczynami takiego stanu rzeczy były wysokie koszty pracy. Ciągły napływ nowej siły roboczej oraz wyhamowanie rosnących kosztów zatrudnienia stopniowo wpłynęły na pobudzenie atrakcyjności gospodarki niemieckiej jako miejsca dogodnego dla inwestorów. Istotnym działaniem podjętym przez władze niemieckie w celu redukcji bezrobocia było przystosowanie systemu edukacji do aktualnego zapotrzebowania występującego na niemieckim rynku pracy.