Upadłość konsumencka a problem nadmiernego zadłużenia osób starszych w Polsce - Reczuch, Adam (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2025)
Zwiększa się liczba nadmiernie zadłużonych seniorów, którzy mogą doświadczać rozmaitych problemów wynikających z niewypłacalności, w tym obniżenia dochodów, a nawet niemożności zaspokojenia podstawowych potrzeb. Instytucja upadłości konsumenckiej jest odpowiednim narzędziem, aby redukować to niepokojące zjawisko, aczkolwiek wciąż zbyt mało seniorów jest tą procedurą zainteresowanych. Z tego powodu należy podjąć kroki w celu podniesienia poziomu wiedzy seniorów oraz stworzenia systemu doradztwa ekonomiczno-prawnego, aby zwiększyć liczbę ogłaszanych upadłości.