Charakter prawny prawa funduszu powierniczego według prawa ukraińskiego - Plukar, Irina (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Artykuł zawiera krótki opis historii oraz procesu formowania prawa funduszu powierniczego w anglosaskim systemie prawnym. Autorka określa miejsce prawa funduszu powierniczego w systemie ukraińskiego prawa cywilnego. W artykule przedstawiono teoretyczne propozycje ukraińskich naukowców dotyczące rozwiązania problemu wyjaśnienia charakteru prawnego instytucji funduszu powierniczego. Badania miały na celu ustalenie charakteru prawnego prawa funduszu powierniczego w prawie cywilnym Ukrainy przez porównanie kryteriów występujących w prawie rzeczowym i prawie zobowiązań.