Karta z dziejów adwokatury polskiej cz. II - od rozbiorów do niepodległej Polski - Rydlichowska, Dominika (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2015)
Opracowanie to ma na celu wskazanie w jaki sposób kształtował się zawód adwokata na przestrzeni wieków. Bezcenna jest rola adwokatury w kształtowaniu państwowości polskiej oraz odrodzeniu Państwa Polskiego po I wojnie światowej. Adwokaci brali czynny udział w rekonstrukcji i unifikacji prawa po trzech zaborcach, a kiedy Ojczyzna znajdowała się w potrzebie, walczyli także na froncie II wojny światowej. Pozytywistyczna „praca u podstaw” również nie była obca adwokaturze, nauczanie w tajnych kompletach podczas okupacji niemieckiej czy sądownictwo polowe to zaledwie bardziej znamienite przykłady działań adwokatów minionych dziejów, które zostały opisane na łamach niniejszego artykułu.