Migracje pomiędzy zawodami prawniczymi na przykładzie zawodu prokuratora i notariusza - Kowalski, Jarosław (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2025)
Przedmiotem artykułu jest problematyka dotycząca przepływu osób pomiędzy zawodami prawniczymi. Zjawisko to jest dość powszechne w środowisku prawniczym, a wynika z różnych czynników. Na przykładzie zawodów prokuratora i notariusza zbadano stopień migracji osób wykonujących poszczególne zawody prawnicze w latach 2010−2023. Na podstawie literatury krajowej i ustawodawstwa sformułowano listę czynników wpływających na przechodzenie z jednego zawodu prawniczego do innego. Na podstawie wyników badań sformułowano wnioski oraz zaproponowano zmiany w kwestii migracji pomiędzy profesjami prawniczymi.