Efektywność zamówienia publicznego na ubezpieczenie podmiotu leczniczego - Walczewski, Michał (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2025)
Artykuł ma charakter oryginalnej pracy poświęconej efektywności zamówienia publicznego w procedurze udzielenia zamówienia publicznego na ubezpieczenia podmiotów leczniczych. Zasada efektywności jest nową zasadą sformułowaną w prawie zamówień publicznych. Zgodnie z jej treścią udzielenie zamówienia powinno się odbyć w sposób zapewniający najlepszą jakość oraz uzyskanie najlepszych efektów w ramach posiadanych środków. Wszelkie działania zamawiającego powinny być prowadzone przez pryzmat ogólnych zasad Prawa zamówień publicznych, w tym zasady zachowania uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców, które stanowią fundament zasady efektywności. Efektywność zamówienia wyraża się w sporządzeniu analizy potrzeb i wymagań zamawiającego. Starannie sporządzona analiza stanowi punkt wyjściowy prawidłowego opracowania warunków zamówienia i uzyskania odpowiedniej efektywności zamówienia. Zamawiający musi także we właściwy sposób oszacować zamówienie i dokonać podziału na części w zależności od specyfiki zamówienia, tj. rodzajów kontraktowanych ubezpieczeń. Konieczny jest także wybór odpowiedniego trybu postępowania, przy czym dla kontraktowania usług ubezpieczenia często preferowane powinny być tryby negocjacyjne. Celem przeprowadzonych analiz jest zbadanie elementów postępowania wpływających bezpośrednio na efektywność w postępowaniach na udzielenie zamówienia publicznego w zakresie ubezpieczenia podmiotów leczniczych oraz możliwych do podjęcia działań zamawiających w celu jej zwiększenia. Zasięg badań obejmuje podmioty lecznicze i ubezpieczycieli działających na terenie Rzeczypospolitej Polskiej w okresie od rozpoczęcia obowiązywania ustawy z dnia 11 września 2019 r. − Prawo zamówień publicznych. Powyższa tematyka nie jest szeroko poruszona w orzecznictwie i doktrynie, co wpływa pozytywnie na oryginalność wyników i znaczną wartość poznawczą.