Wpływ poziomu kosztów pracy na decyzje przedsiębiorców dotyczące ztrudnienia - Rechul, Halina (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2026)
Koszty pracy stanowią w wielu podmiotach gospodarczych najważniejszą pozycję w strukturze ponoszonych kosztów działalności. Dlatego niezwykle istotne jest określenie wszystkich elementów kształtujących koszty pracy. Celem artykułu jest wskazanie elementów kosztów pracy oraz przedstawienie poziomu kosztów pracy w Polsce na tle krajów unijnych. W artykule przedstawiono także wyniki badań, których celem była ocena wiedzy respondentów w zakresie głównych elementów kształtujących koszty pracy w organizacjach oraz poznanie planów dotyczących wielkości zatrudnienia w obliczu rosnących kosztów pracy. Zarówno w literaturze przedmiotu, jak i w opinii przedsiębiorców, najważniejszym elementem kosztów pracy pozostają wynagrodzenia wraz z pochodnymi. W Polsce wpływ przedsiębiorców na ten składnik kosztów pracy jest ograniczony poprzez ustawowe wprowadzenie wynagrodzenia minimalnego. Mimo wzrastającego w ostatnich latach poziomu wynagrodzeń, a co za tym idzie kosztów pracy, przedsiębiorcy w zdecydowanej większości deklarują utrzymanie zatrudnienia na dotychczasowym poziomie. Pomocą dla przedsiębiorców mogłyby być narzędzia racjonalizacji kosztów pracy, jednak z badań wynika, że brakuje wiedzy o możliwych rozwiązaniach oraz czasu i środków finansowych na ich poszukiwanie.