Zakaz przyznawania pomocy publicznej względem zakładów publicznych prowadzących działalność gospodarczą - Kobylski, Piotr (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2020)
Niniejsze opracowanie zostało poświęcone zakresowi przedmiotowemu działalności zakładów publicznych. Warto bowiem podkreślić, że problematyka funkcjonowania form działania zakładów to nadal kwestia niewyjaśniona i sporna. Jak słusznie podkreśla się w doktrynie prawa administracyjnego, narastający dysonans pomiędzy zakresem obowiązków administracji publicznej, a sposobnością ich realizacji, a ponadto wyzwania stające przed realiami prawa administracyjnego, powodują że zagadnienie przedmiotu działalności zakładów publicznych wymaga przeanalizowania konkretnych dylematów badawczych.