Charakterystyka i fenomen spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w słowackim porządku prawnym - Palka, Karolina Judyta (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2021)
W artykule starano się scharakteryzować najważniejsze właściwości słowackiej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, próbując tym samym wytłumaczyć jej fenomen, polegający na tym, że ten rodzaj spółki jest najczęściej wybieranym przez przedsiębiorców na Słowacji. Tekst został podzielony na cztery zasadnicze części, w których przedstawiono przede wszystkim poszczególne zalety słowackiej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. W pierwszej części tekstu podano podstawowe informacje. W kolejnej zaprezentowano najważniejsze informacje dotyczące poszczególnych organów tej spółki. W części trzeciej podjęto próbę krótkiego wyjaśnienia braku zainteresowania prostą spółką akcyjną, która niejako miała być dużo bardziej przystępna dla przedsiębiorców. Z kolei w ostatnim, czwartym fragmencie zawarto podsumowanie, przedstawiające w punktach najważniejsze cechy słowackiej spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, które czynią ją najbardziej atrakcyjną dla przedsiębiorców.