Globalization of modern economies - Szuper, Katarzyna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2020)
Celem artykuły było ukazanie znaczenia globalizacji dla współczesnych gospodarek. Przedstawienie pojęcia globalizacji i zaprezentowanie jej istoty pozwoliło zauważyć, że oddziałuje ona na wszystkie aspekty działalności człowieka. Globalizacja jest terminem wielowątkowym, składającym się ze złożonych procesów. W artykule przedstawiono różne definicje tego pojęcia. Zaprezentowano podział czynników globalizacji gospodarczej. Jednak ich wyraźny podział nie jest możliwy, gdyż występują one w związkach przyczynowo-skutkowych. Skutki globalizacji, odczuwane przez poszczególne podmioty, zależą od stopnia rozwoju gospodarczego lub posiadanych kwalifikacji. Problem dwuznaczności wpływu globalizacji na współczesny świat nie leży w niej samej, ale w sposobie jej interpretowania. W artykule zaprezentowano także globalizację po 2008 roku i możliwe scenariusze dotyczące przyszłego etapu globalizacji.