Impact of the judgement of CJEU in case C-285/18 on in-house transactions in Poland - Jaś-Nowopolska, Magdalena; Wolska, Hanna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2021)
W przedmiotowym artykule dokonano analizy prawnej wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej z dnia 3 października 2019 r. (Sprawa C 285/18). Wyrok ten odgrywa istotną rolę w interpretacji przepisów dotyczących zamówień publicznych w krajach Unii Europejskiej. W szczególności w tych, które wdrożyły unijne przepisy dotyczące zamówień wewnętrznych, wprowadzając jednocześnie ograniczenia w stosunku do przepisów unijnych. Omówiono również aktualne polskie przepisy dotyczące zamówień wewnętrznych w tym obszarze.