Planowanie zamówień jako narzędzie do efektywnego wydatkowania środków publicznych - Hajduk, Aleksandra Ewa (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2021)
Dnia 1 stycznia 2021 r. wejdzie w życie nowa ustawa – Prawo zamówień publicznych. Jej postanowienia z jednej strony modyfikują istniejące już rozwiązania z zakresu planowania zamówień, z drugiej – wprowadzają nowe konstrukcje, takie jak określanie polityki zakupowej państwa lub zobowiązanie zamawiającego do przeprowadzenia analizy potrzeb przez zamawiającego. Przedmiotem niniejszego artykułu jest omówienie narzędzi utworzonych na gruncie nowej ustawy – Prawo zamówień publicznych związanych z planowaniem w kontekście realizacji przez nie celów zamówień publicznych, tj. uwzględnienia aspektów środowiskowych, społecznych i innowacyjnych w zamówieniu. Przeprowadzone rozważania mają na celu wyjaśnić, w jaki sposób narzędzia te mogą przyczynić się do zwiększenia efektywności zamówień publicznych, oraz pokazać ewentualne słabe strony zaproponowanych rozwiązań.