Źródła finansowania Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego 2014-2020 - Pietrowski, Wojciech (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2021)
Regionalne Programy Operacyjne stanowią jeden z instrumentów realizacji polityki regionalnej UE. W perspektywie finansowej 2014-2020 ich finansowanie odbywa się z kilku źródeł. Artykuł ma na celu ocenę struktury finansowania RPO w kontekście wydatków sektora publicznego i podmiotów gospodarczych oraz wyciągnięcie wniosków ze stanu faktycznego w tym aspekcie. Głównym źródłem finansowania RPO są fundusze europejskie w postaci Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i Europejskiego Funduszu Społecznego. Obowiązkową częścią jest wkład krajowy i to właśnie w obszarze tego wkładu można zastosować bardziej szczegółowy podział. W ramach krajowych środków publicznych największy udział mają środki budżetów jednostek samorządu terytorialnego. To właśnie w ramach budżetów JST zabezpieczono największe kwoty na pokrycie wkładu krajowego. Istotnym źródłem finansowania RPO są również środki prywatne podmiotów gospodarczych pochodzące ze środków własnych i zobowiązań kredytowych. Udział pozostałych źródeł finansowania wkładu krajowego jest nieznaczny. Struktura finansowania jest zróżnicowana z uwagi na zakres tematyczny osi priorytetowych RPO.