Kierunki zmian polskiego prawa spadkowego - Zakrzewski, Piotr (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Trafnymi propozycjami zmian są poszerzenie katalogu osób uprawnionych do dziedziczenia z mocy ustawy, zmiana kolejności dziedziczenia, utrzymanie aktualnej pozycji współmałżonka dziedziczącego w zbiegu ze zstępnymi oraz wydłużenie terminu, w którym może on pozostawać w mieszkaniu. Wątpliwości wzbudza umowa darowizny mortis causa. Przeciwko wprowadzeniu testamentu wspólnego przemawiają liczne argumenty. Pożądaną instytucją jest natomiast tzw. testament działowy. Przyczyną uzasadniającą wprowadzenie rejestru testamentów jest zjawisko przemieszczania się ludności. Instytucja poświadczenia dziedziczenia wydawana przez notariuszy jest pożądana. Postulat utrzymania modelu współwłasności spadku jest dyskusyjny. Podzielić natomiast należy propozycję utrzymanie zachowku, a nie zastępowania jej systemem rezerwy. Stresczenie dostępne również w języku niemieckim: Die Vorschläge für Gesamtreform des Erbrechts wurde in Zielona księga. Optymalna wizja kodeksu cywilnego w Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa, 2006, pod redakcją Z. Radwańskiego gegeben. In der Diskussion wurde bestimmt, dass die Grundprinzipien: gesetzliche Erbfolge, Pflichtteilrecht, Testierfreiheit etc. erhalten bleiben soll. Die Überlegungen konzentrieren sich vielmehr darauf, wie die Institute des Erbrechts im einzelnem ausgestaltet und in ihrem Verhältnis zueinander bestimmt werden sollen. Dazu gehörte etwa, die gesetzliche Erbfolge der Verwandten, das gesetzliche Erbrecht Ehegatten, die Erbunwürdigkeit, das gemeinschaftliche Testament, der Erbvertrag, der Erbschein, die Miterbgemeinschaft und das Pflichtteilrecht. Nach Meinung des Autors sollen nicht alle Vorschläge akzeptiert werden, zum Beispiel das gemeinschaftliche Testament. Der Autor weist auf die Probleme, die mit der Einführung dieses Testament verbunden sein könnten. Es handelt sich zum Beispiel um die Widerrufsmöglichkeit. Trotzdem wurde es angemerkt, dass die Modernisierung des polnisches Erbrechts nötig ist. Viele Vorschläge sind sehr interessant.