Społeczeństwo wiedzy Internetu - Doliński, Dominik; Paruzel, Robert (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Artykuł przedstawia wyniki technologicznej i komunikacyjnej rewolucji w dziedzinie e-businessu, bankowości, handlu. Autorzy zwracają uwagę na zwiększające się wymagania rynku pracy i potrzebę zdobywania wysoko wykwalifikowanych specjalistów – głównie menedżerów i specjalistów komputerowych, którzy są nieodzowni w prowadzeniu e-ekonomii. Autorzy wskazują także, że wzrost wydajności pracy jest częściej powiązany z oczywistym skróceniem czasu pracy do 4 dni w tygodniu. Zaoszczędzony czas nie będzie przeznaczony na odprężenie, ale powinien być przeznaczony równie intensywnie na zdobywanie wiedzy przy pomocy komputerów i Internetu. Autorzy opisują metody zdobywania wiedzy poprzez korzystanie z nowoczesnych metod transmisji informacji.