Teoria Leona Petrażyckiego i jej krytycy w rosyjskiej teorii i filozofii prawa - Mereżko, Aleksander (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Nie ulega wątpliwości, że teoria Petrażyckiego stała się mocnym bodźcem dla rozwoju rosyjskiej filozofii prawa. Jej oryginalność i twórczy potencjał wzbudziły olbrzymie zainteresowanie wśród wielu wybitnych filozofów rosyjskich, którzy poddali ją wnikliwej analizie. Jako inspiracja dla filozofów i teoretyków, teoria Petrażyckiego stała się nieodzownym bodźcem dla rozwoju prawa, zarówno w Rosji, jak i w innych krajach na całym świecie, co udowodnił autor w przedstawionym artykule.