Sprawiedliwość karania a prawo łaski – uwagi krytyczne - Ciepły, Filip (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
W niniejszym artykule autor wskazuje, że instytucja prawa łaski opiera się na dwóch zasadniczych wartościach: sprawiedliwości retrybutywnej i miłosierdziu. Miłosierdzie nie sprzeciwia się zasadzie sprawiedliwości, ale pozostaje ze sprawiedliwością w relacji koordynacji. Retrybucja, będąc fundamentem wymiaru sprawiedliwości karnej, nie tylko nie pozostaje w sprzeczności z ideałem miłosierdzia, ale należy stwierdzić, iż nie ma uzasadnionego, „usprawiedliwionego” aktu łaski bez zakorzenienia go w zasadzie retrybucji. Artykuł składa się z siedmiu części: I. Wstęp, II. Miłosierdzie sprzeczne ze sprawiedliwością?, III. Koordynacja wartości, IV. Łaska jako sposób zadośćuczynienia sprawiedliwości, V. Niebezpieczeństwo wypaczeń miłosierdzia, VI. Zagubienie istoty prawa łaski, VII. Podsumowanie.