Opór pracowników wobec zmian w przedsiębiorstwie - Tokarska, Dorota (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Artykuł ma za zadanie przedstawić formy niwelowania oporu pracowników w momencie wdrażania innowacji. Współpraca, a szczególnie właściwa komunikacja w przedsiębiorstwie może przeciwdziałać powstawaniu oporu, a nawet przyspieszyć wdrożenie zmiany. Jak zauważają analitycy, jedną z głównych przyczyn niezadowolenia pracowników z wprowadzania zmian jest nieinformowanie ich o konieczność modyfikacji, metodzie wprowadzania i o zamierzonym rezultacie, nie wspominając o postępie prac ewolucyjnych. Jest to główne spostrzeżenie artykułu. Jednak we współpracy z pracownikami zauważa się wiele błędów. Ich rozwiązanie jest często prozaiczne i dotyczy postępowania przełożonego. W polskich firmach pokutuje przestarzały schemat komunikacji oraz traktowanie pracownika jako narzędzie, a nie jako współtwórcę sukcesu. Aby zmiany były udane, należy zacząć od podstawowej – zmiany podejścia do pracownika i zmiany kultury organizacyjnej (o ile taka w przedsiębiorstwie istnieje).