Kilka uwag o postępowaniu z oskarżenia prywatnego - Gil, Damian (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Celem niniejszej publikacji jest ukazanie problematyki postępowania prywatnoskargowego i zasadniczych odrębności od „standardowego” modelu procesu karnego. Autor jest świadomy, że artykuł nie ujmuje wszystkich zagadnień w sposób wyczerpujący, niektóre zaś kwestie tylko sygnalizuje. Skondensowany charakter jest celowy, gdyż zamiarem autora, było zwrócenie uwagi na szczególność postępowania z oskarżenia prywatnego, a nie szczegółowe omówienie zagadnienia. Wybrane kwestie z tego zakresu, zostaną przedstawione w kolejnych artykułach.