Trans-Boundary Cooperation of Ukraine Regions Theoretically-practical Aspects of the Development - Reutov, Victor Y. (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Rządowa polityka regionalna Ukrainy stoi przed kwestiami związanymi z dostosowaniem jej euroregionalnych tendencji z uwagi na wyrażoną chęć integracji z Unią Europejską. W szczególności ważne kwestie dotyczą współpracy transgranicznej, a więc polityki regionów transgranicznych rozumianych jako terytorium co najmniej dwóch krajów. Współpraca ta rozumiana jest jako wszelka działalność związana ze wzmacnianiem i pogłębianiem sąsiedzkich relacji pomiędzy społecznościami i władzami regionów. Doświadczenie w tworzeniu i działalności Euroregionów w Europie Zachodniej wskazuje, że aby osiągnąć odpowiedni poziom współpracy, konieczna jest harmonizacja interesów stron uczestniczących w tej współpracy, a także konieczne jest działanie rządu w celu zapewnienia korzystnych warunków współpracy.