Zarządzanie finansami hotelu Część 1 – Zarządzanie majątkiem hotelu i efektywność inwestycji - Lubas, Brabara (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Artykuł jest pierwszą częścią z cyklu „Zarządzania finansami hotelu”, w którym autorka skupiła się na zaprezentowaniu problematyki zarządzania majątkiem hotelu oraz zagadnieniu efektywności inwestycji. Stanowić będzie to wstęp do tego złożonego procesu równoległych działań, polegających na określeniu zadań, zapewniających danemu podmiotowi maksymalizację ekonomicznych korzyści. W kolejnych częściach zostaną poruszone tematy z zakresu m.in.: analizy finansowej, analizy wskaźnikowej, ustalania cen, warunków uzyskania kredytu, zarządzania kosztami i kontrolą kosztów.