Znaczenie funduszy własnych dla prawidłowego funkcjonowania banku spółdzielczego - Magdoń, Antoni (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2008)
Fundusze własne w bankach spółdzielczych zajmują szczególnie ważne miejsce. Od ich posiadania uzależniony jest zarówno zakres wykonywanych czynności, jak i obszar prowadzonej przez nie działalności. Fundusze własne muszą być stabilne i nie mogą podlegać ograniczeniom, a jednocześnie stanowią podstawę ustalania wskaźników i norm ostrożnościowych w działalności banków. Fundusze własne banków obejmują następujące pozycje: – fundusze podstawowe banku, – fundusze uzupełniające banku, – pozycje pomniejszające fundusze własne banku. Ustawodawca przewidział stopniową tzw. „ścieżkę dojścia” do osiągnięcia wymaganego ustawowo poziomu funduszy własnych o równowartości w złotych 1.000.000 euro. Na mocy art. 172 ust. 3 ustawy Prawo bankowe każdy bank spółdzielczy, który zrzeszył się z bankiem zrzeszającym, był obowiązany uzyskać zwiększenie sumy funduszy własnych do poziomu nie niższego niż: – równowartość 300.000 euro – do dnia 31 grudnia 2001 r. – równowartość 500.000 euro – do dnia 31 grudnia 2005 r. – równowartość 1.000.000 euro – do dnia 31 grudnia 2010 r.