Teoria Leona Petrażyckiego w kontekście rosyjskiej filozofii prawa (uczniowie i kontynuatorzy) - Mereżko, Aleksander (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Ten artykuł jest poświęcony analizie prac Prima Sorokina, Mikołaja Timaszewa i Grzegorza Gurewicza, którzy byli uczniami Leona Petrażyckiego i rozwinęli jego psychologiczne pojęcie prawa. Ci autorzy, którzy położy- li podwaliny współczesnej socjologii prawa w USA i Francji, wzbogacili i rozwinęli koncepcję Petrażyckiego w kierunku socjologii prawa. Inny autor, Michaił Rejner, może być uważany za kontynuatora nauczania Petrażyckiego, ponieważ jego naukowe koncepcje były głęboko zainspirowane przez Petrażyckiego i psychologiczną szkołę prawa. Na podstawie teorii prawa Petrażyckiego oraz biorąc pod uwagę prace jego kontynuatorów i krytyków proponujemy następującą definicję istoty prawa: prawo jest intersubiektywnym, socjalno-psychologicznym zjawiskiem, które wyraża dążenie ludzkości do ideału sprawiedliwości i miłości, jako najwyższych społecznych wartości.