Ingerencja sądu opiekuńczego we władzę rodzicielską - Telusiewicz, Piotr (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
W polskim systemie prawa rodzinnego ingerencja sądu we władzę rodzicielską jest przeważnie utożsamiana z pozbawieniem, ograniczeniem lub zawieszeniem praw jednego, lub obojga rodziców. W świetle regulacji Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego można również postawić pytanie o możliwość pozytywnego wymiaru interwencji. Z wyjątkiem tych dwóch skrajnych przejawów sądowej interwencji, jest jeszcze trzeci jej rodzaj, który można określić mianem neutralnej interwencji.