Euroregion „Tatry” jako polski przykład współpracy transgranicznej - Borys, Aleksandra; Lis, Artur (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2017)
W artykule przybliżono historię i formy współpracy euroregionalnej w Europie. Polskie doświadczenia w zakresie współpracy euroregionalnej autorzy ukazali poprzez opisanie organizacji i funkcjonowania Transgranicznego Związku Euroregion „Tatry”. Na podstawie postawionych wniosków można stwierdzić, iż cel ten został zrealizowany. Funkcjonowanie euroregionów faktycznie pogłębia współpracę transgraniczną w Europie, ponieważ daje możliwość wymiany doświadczeń oraz przybliża sąsiadujące ze sobą społeczności. Wzorcowy euroregion - Transgraniczny Związek Euroregion „Tatry” skutecznie umacnia współpracę polsko-słowacką.