Z problematyki ochrony prawnoautorskiej dzieła naukowego - Tylec, Grzegorz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Artykuł dotyczy zagadnienia ochrony prawnej dzieł naukowych w prawie autorskim. Autor przedstawił różnorodne definicje utworu naukowego, którymi dotychczas posługiwała się doktryna prawa oraz dotychczasowe poglądy przedstawicieli nauki i orzecznictwo sądowe dotyczące zdolności utworów naukowych do ochrony prawnej. W artykule zostały przedstawione problemy powstające na tle zakwalifikowania dzieł naukowych do kategorii utworów w rozumieniu prawa autorskiego. Wskazane zostały cechy charakterystyczne utworów naukowych, które sprawiają, iż ich zakwalifikowanie do kategorii dóbr podlegających ochronie prawa autorskiego nie jest jednoznaczne. W podsumowaniu przywołano różne metody badania zdolności do ochrony prawnoautorskiej tego typu dzieł oraz konstrukcje, które pozwalają ułatwić ocenę czy dany utwór naukowy podlega ochronie prawa autorskiego.