Makro i mikroekonomiczne uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości - Przybytniowski, Jarosław W.; Sabat, Anna (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2009)
Tezy i rezultaty zawarte w prezentowanym referacie są częścią wyników badań przeprowadzonych w kwietniu i maju 2009, w regionie świętokrzyskim w ramach priorytetu 2 – wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach Zintegrowanego Program Operacyjnego Rozwoju Regionalnego 2004 – 2006 oraz analizy czynników makroekonomicznych oddziaływających na funkcjonowanie przedsiębiorstw. Gospodarka rynkowa jest oparta na dwóch fundamentalnych zasadach wolności gospodarczej i prywatnej własności. Swoboda w podejmowaniu decyzji gospodarczych z jednej strony i pełne ponoszenie finansowych konsekwencji przez właściciela z drugiej strony mają gwarantować, na konkurencyjnym rynku, jak najlepsze wykorzystanie gospodarczych zasobów i odpowiednie dopasowanie produkcji do potrzeb konsumenta.