The economic law in the Ukraine – pragmatic aspects of economic activity - Bubiło, Jarosław (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
Artykuł przedstawia specyfikę ukraińskiego prawa gospodarczego, w szczególności prawa spółek handlowych. Autor omawia współczesne ustawodawstwo gospodarcze Ukrainy, charakteryzuje poszczególne organizacyjno-prawne formy prowadzenia działalności gospodarczej, w tym te optymalne dla inwestorów zagranicznych, funkcjonujących również we współpracy z ukraińskimi przedsiębiorcami. Ponadto szczegółową analizą objęto zasady organizacyjno-prawne obowiązkowej państwowej rejestracji podejmowanych przedsięwzięć gospodarczych. Odrębne rozważania Autor poświęca wybranym aspektom ukraińskiego prawa podatkowego, prawa pracy oraz prawa pobytowego, nie pomijając także niebezpieczeństw grożących inwestorom zagranicznym związanych m.in. z tzw. „rejderstwem”, czyli nielegalnym i wrogim przejmowaniem funkcjonujących spółek oraz niewydolnością systemu sądowej ochrony przedsiębiorców na Ukrainie. Opracowanie, z racji ograniczonych rozmiarów nie aspiruje do roli całościowego kompendium na temat prowadzenia działalności gospodarczej na Ukrainie, koncentrując się przede wszystkim na charakterystyce praktycznych korzyści i zagrożeń związanych z inwestowaniem w biznes na Ukrainie.