Zasada dowolności formy złożenia oświadczenia woli a autonomia woli podmiotów prawa cywilnego - Wolak, Grzegorz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
Autor omawia zasadę swobody formy złożenia oświadczenia woli wyrażoną w art. 60 kodeksu cywilnego, jak też poglądy doktryny odnośnie do tego czy zasada ta winna być traktowana jako jeden z elementów autonomii woli podmiotów prawa cywilnego, obok takich elementów jak swoboda zawarcia umowy, swoboda doboru kontrahenta, swoboda kształtowania treści umów (swoboda umów sensu stricto – art. 3531 k.c.), swoboda modyfikacji postanowień umownych, wreszcie swoboda unicestwienia zawartej wcześniej umowy. Autor wyraża pogląd, iż odpowiedź na tak postawione pytanie winna być twierdząca. Streszczenie dostęne również w języku niemieckim: In dem Artikel bespreche ich den Grundsatz der Freiheit der Willenserklärungsform, das in dem Artikel 60 der Zivilegesetzbuches aus gedrückt ist. Ich bespreche auch die Anschauungen der Doktrin in Bezug darauf, ob dieser Grundsatz als einer der Elemente der Willensautonomie der Zivilrechtssubjekte behandelt werden soll, wie folgende Elemente: die Freiheit des Vertragsabschlusses, die Freiheit der Wahl der Vertragspartners, die Freiheit der Gestaltung des Vertragsinhalts (im engeren Sinne die Vertragsfreiheit – Artikel 3531 des Zivilegesetzbuches), Änderungsfreiheit der Vertragsbestimmungen und schliesslich die Freiheit der Auflösung des früher abgeschlossenen Vertrags. In dem Artikel drücke ich die Anschauung aus, das die Antwort auf so gestellte Frage bejahend sein soll.