Oświadczenie oskarżonego o rezygnacji z udziału w rozprawie (art. 377 § 3 k.p.k.). Zagadnienia wybrane - Misztal-Konecka, Joanna; Konecki, Janusz (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
W toku postępowania karnego obecność oskarżonego na rozprawie głównej jest obowiązkowa, jeśli ustawa nie stanowi inaczej. Uczestnictwo w rozprawie jest przy tym nie tylko obowiązkiem oskarżonego, ale także jego uprawnieniem wchodzącym w zakres realizacji prawa do obrony. Mimo to ustawodawca, realizując postulat sprawności postępowania, przewiduje sytuacje, w których postępowanie karne – w części lub w całości – może się toczyć bez udziału oskarżonego. Przedmiotem niniejszego opracowania są komplikacje pojawiające się w razie stosowania w postępowaniu zwyczajnym normy zawartej w art. 377 § 3 k.p.k., dozwalającej oskarżonemu na złożenie oświadczenia o rezygnacji z udziału w rozprawie.