Znaczenie określenie „pijaństwo” na gruncie przepisów o ubezwłasnowolnieniu - Ogrodnik-Kalita, Agnieszka (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
artykule Autorka podejmuje zagadnienie znaczenia pojęcia „pijaństwo”, użytego przez ustawodawcę w art. 13 i 16 Kodeksu cywilnego, jako przykład zaburzeń psychicznych, będących podstawą ubezwłasnowolnienia. Ze względu na istniejące do dzisiaj pewne przemieszanie pojęć dotyczących zjawisk związanych z używaniem alkoholu, które występuje nie tylko w języku potocznym, ale również prawnym i prawniczym, konieczne jest ich doprecyzowanie. Rozróżnienie uzależnienia od alkoholu i pijaństwa pozwala ponadto na stwierdzenie, który z wzorców spożywania alkoholu ustawodawca rozumie pod określeniem „pijaństwo”, a tym samym który może być podstawą ubezwłasnowolnienia.