Funkcjonowanie rynku ziemi rolnej w Polsce - Gotowska, Małgorzata (Przegląd Prawno-Ekonomiczny, 2010)
ziemi rolnej w Polsce. Jest to ważny i ciekawy temat ze względu na specyfikę rynku nieruchomości, zwłaszcza segmentu gruntów rolnych. W opracowaniu wykonano analizę obrotu ziemią rolną w Polsce oraz analizę cen gruntów rolnych ze względu na klasę gleb z podziałem na województwa Polski. Z badań wynika, że ceny ziemi rolnej w Polsce wzrosły od momentu wstąpienia Polski do UE, a także z roku na rok wzrasta zainteresowanie ziemią jako dobrą formą lokaty kapitału.